Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Składasz pit i druk ZG bardzo prosty informujący o pracy za granicą potem już nic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Jasna napisał:
hey...

Niech mi ktoś dobry i mądry pojaśni:

Mąż pracuje tu od września, nie ma statusu pendlera.. i jak to jest- musi w PL placić podatek za te 4miesiace pracy w Norge??
Wyczytałam, że aby uniknąć płacenia podwójnego podatku ( w pl i no) trzeba na terenie No przebywać ponad 180dni... ale .. no cóz.. z tego tematu akurat jestem ciemna

Z góry dzięki

Madrzyć się możesz zawsze i wszedzie.
Przeczytaj uwaznie to, co skopiowalas i zaznaczylas na czerwono. Wylaczenie z progresja sluzy do obliczenia stopy procentowej podatku dochodow w Polsce, a nie z zagranicy.

I wyjdzie ci ze masz zapalcic np. 35 % a nie 19% od tego co zarobilas w Polsce. I nawet jesli ktos pracowal 8 miesiecy w PL a reszte w NO, to ile mogl zarobic w okolocach Bytomia? 12tys. zlotych? Nawet jakby mial zapalcic 50% ( czyli tylko 31% zostaje do doplaty) to da rade.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
Pewnie co poniektórzy mnie wyśmieją, ale opowiem pewną historię mojej znajomej,

otóż wyjechała pracować do Anglii nie zadając sobie trudu zgłoszenia wyjazdu w swoim US w Wawie, po kilku latach znudziło jej się i wróciła do Pl. Za zarobioną kasę kupiła sobie dom i żyła w nim szczęśliwie, do czasu gdy skarbówka zaczęła dociekać skąd wzięła na niego kasę. Ponieważ nie zgłosiła, że wyjeżdża za granicę w celach zarobkowych, więc uznali, że pieniądze były lewe, a ona nie zapłaciła od nich podatku w Pl i dowalili jej do zapłaty 50% wartości domu.

Dlatego ja osobiście uważam, że dobrze jest zgłosić to do US, bo ma się wtedy święty spokój.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
wygrys napisał:
dobrze jest zgłosić to do US

To jest racjonalne podejscie!

Nawet jak moja "waginka" ciezko pracuje,
to ja w jej imieniu zglaszam sie do US i mam spokoj!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
wygrys napisał:
Pewnie co poniektórzy mnie wyśmieją, ale opowiem pewną historię mojej znajomej,

otóż wyjechała pracować do Anglii nie zadając sobie trudu zgłoszenia wyjazdu w swoim US w Wawie, po kilku latach znudziło jej się i wróciła do Pl. Za zarobioną kasę kupiła sobie dom i żyła w nim szczęśliwie, do czasu gdy skarbówka zaczęła dociekać skąd wzięła na niego kasę. Ponieważ nie zgłosiła, że wyjeżdża za granicę w celach zarobkowych, więc uznali, że pieniądze były lewe, a ona nie zapłaciła od nich podatku w Pl i dowalili jej do zapłaty 50% wartości domu.

Dlatego ja osobiście uważam, że dobrze jest zgłosić to do US, bo ma się wtedy święty spokój.

tem kocur cie chyba w mózg udrapał......
kurwa człowieku wierzysz we wszystkie farmazony ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
trzebabylo dom na kredyt kupic,wtedy nikt by sie nie czepial
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów

(strażak)
Wiking
co tam forumowi znafcy
podatek dochodowy polska-norwegia to metoda wyłaczenia z progresja.
G...US obchodzi czy był ktoś w PL czy NO 1 dzień czy 364 dni. Jak osiągnał w Polsce dochód choćby 1 zł z umowy o prace, najem, renty, emrytury itd to wypełnia w Polsce pit. Niby podatku nie płaci, ale jeżeli zarobił 1zł w PL i wg dochodu norweskiego płacił podatek wg niższego progu podatkowego niż dla osiagnieego dochodu wPolsce to będzie bulił 80000tys hakiem brutto w PL i już 2 róg podtakowy.
Co forumowi znaFcy łyso Wam Jakby US przetrzepał dokładnie wszystkich emigrantów za zaległosci z ostatnich 5 lat, to może to nie musieliby wieku emrytalnego w w POlsce podnosić jeszcze kilka lat..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
strażak napisał:
jakby US przetrzepał dokładnie wszystkich emigrantów za zaległosci z ostatnich 5 lat, to może to nie musieliby wieku emrytalnego w w POlsce podnosić jeszcze kilka lat..
dopiero co przyjechales.... jeszcze sie stresujesz infirmacjami z TVN.... z ta polityka to tylko w PL... kazdy portal co na wiejskiej, kto ile dal kasy komu... kogo to obchodzi??? jak cos sie nie podoba to zawsze mozesz isc na wybory i wybrac tego kogo chcesz.... dzizasss
kogo to interesuje???? wiesz jak wygladaja tu wiadomosci w tv albo inne fora internetowe z informacjami takie ja wp onet czy inne takie badziewia??
to wyglada tak: ktos cos wynalazl... ktos komus pomogl... gdzies koles jakis ustanowil nowy rekord... ktos ma jakies fajne hobby.. jakas nowa piosenka... albo nowy film... i tyle...

a w PL?? kto teraz rzadzi w PL... kto odchodzi do kogo do partii... za czym glosuja... ktory na ktorego nakablowal... ile ktory ukradl... jakim autem jezdzi premier i co je na sniadanie... na koniec pogoda... i w sporcie co w PZPN nowego na najwyzszym szczeblu...

i Ty wlasnie tym zyjesz i na sile chcesz nas tym zarazic... nas juz tam nie ma i my mamy to w nosie.. mamy orzelek w paszporcie owszem ale co zrobimy??? trzeba poczeac az jedno pokolenie umrze mowiac bez owijania w bawelne i ludzie beda glosowac tak jak chca a nie na tego kogo proboszcz poleca.... wiec poki co - jestesmy tu i nie robimy nic... ludzie sami musza do tego dorosnac... bedziesz zdrowszy jak wylaczysz TV i pojdziesz na spacer.. moze doczekasz wtedy emerytury ))

pozwol na rozgrabienie PL w expresowym tempie... ludziom puszcza nerwy i wyjda na ulice.... powiesza za jaja wszystkich.... i nagle w PL zrobi sie lepiej i wtedy bedzie mozna wrocic!!!!

poki nie ma tam zadnej rewolucji... i nic podobnego tam sie nie dzieje to ja nie widze potrzeby zeby zasemicac forum informacjami z wiejskiej na biezaco z katolandu....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
strażak napisał:...choćby 1 zł z umowy o prace, najem, renty, emrytury itd to wypełnia w Polsce pit. Niby podatku nie płaci, ale jeżeli zarobił 1zł w PL i wg dochodu norweskiego płacił podatek wg niższego progu podatkowego niż dla osiagnieego dochodu wPolsce to będzie bulił 80000tys hakiem brutto w PL i już 2 róg podtakowy..
Ty to masz problem z Emocjami... 80000tys ... to w rozwinięciu tylko... OSIEMDZIESIĄT MILIONÓW ...
Zmień lekarza ... albo weź zaległy urlop , wyjedź tam gdzie nie ma radia i telewizji i klep swoją kobietę po udach , a może się uspokoisz ... bo źle wróżę tobie dalszą pracę jako driver i to w Norge ...
Naczytałeś się Polskich danych fiskalnych , które zmieniają się częściej niż oficjalny rząd , jednak nie bardzo to rozumiesz , ot czytasz a nie kumasz .
W Norge podstawowy podatek wynosi 28% od Dochodu Brutto i nijak ma się , do Polskiej Skali Podatkowej ...
Zastanów się i zweryfikuj Swoje Wiadomości ...panie sikawkowy ... jak na razie , robisz z siebie lekkie pośmiewisko w tych tematach w których chcesz błysnąć ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
beauty napisał:
Nawet jak moja "waginka" ciezko pracuje,
to ja w jej imieniu zglaszam sie do US i mam spokoj!

jak ja mam to teraz rozumiec?? ja juz chcialem Cie na filizanke kawy zaprosic... yhm yhm yhm..
chcesz przez to powiedziec ze pobierasz oplaty za przyjemnosc???? czy tez sama obdarowywujesz $$??
chce po prostu wiedziec jak mam postrzegac kolor Twoich oczu na zdjeciu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok